16.2.09

Diari del Fòrum. Falten 6 dies. El Fòrum de tots: Diàlegs. / Diario del Fórum Faltan 6 días. El Fòrum de todos: los Diálogos

Els estava dient que la idea “fòrum de tots” és de llarg recorregut. Els qui ens coneixeu d’anys sabeu que l’hem predicat i practicat, des de sempre. Quan la moda era enfrontar els cuiners amb puntuacions arbitràries i menystenir els que no se sumien a les exigències autoritàries del gurú, al Fòrum explicàvem que nosaltres no jutjàvem ni dictàvem sentències. Quan es va buscar la notícia fàcil donant la paraula a qui accedia a la tribuna per atacar la competència amb discursos fariseus, recordàvem que el Fòrum mai seria un camp de batalla, sinó l’espai de les idees i el diàleg. Hem estat coherents i conseqüents, i el temps, que tot ho posa a lloc, ens està donant la raó. I és perquè creiem en la raó i en les idees que hem programat, un any més, els Diàlegs.

“Biodiversitat, alimentació i cuina” el dilluns 23, amb Ferran Adrià, el geni, José Esquinas, una vida dedicada a combatre la fam al planeta, i Mariano Gómez, especialista en races autòctones, que ha contribuït decisivament a la implantació de Slow Food a Euskadi; un debat moderat per Toni Massanès, director del centre Alícia, analista fi i fecund pensador gastronòmic.

“Vins, terra i homes” el dimarts 24, amb Joan Ramon Escoda, precursor de la viticultura biodinàmica al nostre país, Philippe Pacalet, elaborador de vins a la Borgonya seguint la filosofia dels principis naturals aplicada al vi, Fernando Zamora, la veu de l’enologia, la mirada del científic sobre la vinya i el vi, Marie-Louise Banyols, sommelier de llarga experiència, primer a la restauració, després al comerç; actuarà de moderador Enric Soler, sommelier, autor de vins i comunicador.

“El món segons Bras i Aduriz”, el dimecres 25, Michel Bras, un mite contemporani de l’alta cuina, mirada profunda de l’atalaia estant de Laguiole, on encara dirigeix els fogons al costat de Sebastien, el seu fill, i Andoni-Luís Aduriz, fent camí amb el mestre, obrint camí propi, un dels cuiners més reflexius del moment, dirigint amb sapiència el Mugatitz, a Errenteria, a Euskadi. Un diàleg per seguir amb els ull tancats.

Diàleg, diàleg, diàleg, un espai, un àmbit, un marc, un temps, al Fòrum.


Les estaba diciendo que la idea “fórum de todos” es de largo recorrido. Quienes nos conocéis de años sabéis bien que la hemos predicado y practicado, desde siempre. Cuando la modo consistía en enfrentar a los cocineros con puntuaciones arbitrarias con menoscabo de aquellos que no se sumían a las exigencias autoritarias del gurú, en el Fórum explicábamos que aquí no se juzgaba ni se dictaban sentencias. Cuando se fue a buscar la noticia fácil dando acceso a la tribuna a quien la ocupaba para atacar a la competencia con discursos fariseos, recordamos que el Fórum no sería jamás un campo de batalla, sino el espacio de las ideas y el diálogo. Hemos sido coherentes y consecuentes, y el tiempo, que pone las cosas en su lugar, nos está dando la razón. Y es, precisamente, porque creemos en la razón y las ideas que hemos programada, un año más, los Diálogos.

“Biodiversidad, alimentación y cocina”, el lunes 23, con Ferrán Adrià, el genio, José Esquinas, una vida dedicada a combatir el hambre en el planeta, y Mariano Gómez, especialista en razas autóctonas, que ha contribuido decisivamente a la implantación de Slow Food en Euskadi; un debate moderado por Toni Massanés, director del centro Alicia, analista fino y fecundo pensador gastronómico.

“Vinos, tierra y hombres”, el martes 24, con Joan Ramon Escoda, precursor de la viticultura biodinámica en nuestro país, Philippe Pacalet, elaborador de vinos en la Borgoña siguiendo la filosofía de los principios naturales aplicada al vino, Fernando Zamora, la voz de la enología, la mirada del científico sobre la viña y el vino, Marie-Louise Banyols, sumiller de larga experiencia, primero en la restauración, después en el comercio; actuará de moderador Enric Soler, sumiller, autor de vinos y comunicador.

“El mundo según Bras y Aduriz”, el miércoles 25, Michel Bras, un mito contemporáneo de la alta cocina, mirada profunda desde la atalaya de Laguiole, donde todavía dirige los fogones al lado de Sebastián, su hijo, y Andoni Luís Adúriz, haciendo camino con el maestro, abriendo camino propio, uno de los cocineros más reflexivos del momento, dirigiendo con sabiduría el Mugaritz, en Rentería, en Euzkadi. Un diálogo para seguir con los ojos cerrados.

Diálogo, diálogo, diálogo, un espacio, un ámbito, un marco, un tiempo, en el Fórum.

No hay comentarios: