23.4.09

Llibres de bon degustar




Avui, 23 d'abril, dia de la febre del llibre, es vendran llibres de tota mena. Molts de cuina, molts per fer bonic o per la seva condició de best-sellers. Alguns per llegir pausadament, per parar i tornar-hi, apassionar-s'hi, reflexionar, pensar i degustar. Els en suggereixo tres, de gènere (culinari) ben divers.

El primer, ja ha fet la una dels media, el protagonista és el número ú, l'únic, ell, Ferran Adrià. Té títol de sentit doble "Menjar per pensar, pensar per menjar" (ed Actar). Editat per Richard Hamilton, precursor del pop art i Vicente Todolí, director de la tate Moder de Londres. Una joia visual, gràfica i documental. Recopilació de textos i debats d'artistes, cuiners i intel·lectuals, amb profussió de fotografies dels plats del catàleg històric del Bulli. Un imperdible. La presentació, a La Pedrera, amb esmorzar de forquilla d'en Nando Jubany. Una consistent delícia, com el llibre mateix.

El segon duu per nom "Sabor ampurdanés" (ed Omega). N'és l'autor Pere Bahí, premi Josep Mercader a la cuina tradicional al Fòrum Gastronòmic Girona'09. Un dels cuiners que probablement més sap i més ha reflexionat i escrit sobre la cuina empordanesa, font inesgotable de menges de referència de la cuina contemporània catalana. Segueix menant La Xicra, un restaurant modèlic a Palafrugell, llegant sabermengívol per gaudi dels comensals. És un llibre per cuinar.

El tercer va veure la llum a França al passat mes de febrer. El títol parla per sí sol, "Les cuisines de la critique gastronomique" (Médiathèque Seuil) i està escrit per dos pensadors nats, Bénédict Beuagé -presentador del Diàleg Bras/Aduriz al Fòrum- i Sébastien Demorand, l'autèntic creador del neologisme bistronomique (que tant s'ha traduït i tan equívocament). Un llibre de crítica gastronòmica o de reflexió i anàlisi sobre la crítica gastronòmica. Un tema que molts en parlen -en veu baixa- i ningú n'escriu. Els autors despullen l'estament a França, i el passen pel sedàs. Saludable.

que vagi de gust!

1 comentario:

Mar Calpena dijo...

Segurament em compraré el de'n Todolí al migdia, si puc sobreviure a la gernació que només trepitja les llibreries el dia de Sant Jordi... Té molt bona cara.