9.4.11

Indignar-se o dir amén

Uns mesos després de la seva publicació a França i 2 euros més car (allà en costa 3 i aquí 5), Destino ha publicat el pamflet de Stéphane Hessel que duu per títol Indigneu-vos! L’autor, alemany d’origen jueu, de 93 anys, va lluitar amb la Resistència contra el nazisme i va viure els horrors del camp de Buchenwald on va escapar de la mort pel pèls. I quan, segons afirma ell mateix, viu la seva “última etapa” ha decidit escriure aquest al·legat contra la indiferència i a favor de la insurrecció pacífica.

La presentació del llibre a Catalunya, convertit en best-seller a França, ha motivat un seguit d’entrevistes que ens han permès conèixer Hessel. Com és costum a casa nostra, hem acollit amb els braços oberts l’alenada d’aire fresc intel·lectual que arriba de Pirineu enllà.

El text parla de gent com ell que es va deixar la pell per aturar el feixisme, contribuint que en aquest trosset de món la societat fos més lliure i la gent gaudís d’un seguit de conquestes socials. Apel·la a les joves generacions a indignar-se per la deriva que han pres les coses davant el poder absolut del diner.

Nosaltres també podem indignar-nos per fets quotidians i propers; pel preu de les hipoteques, les retallades a la sanitat, l’esquifiment de les pagues dels jubilats, perquè a Osona les fonts no siguin potables o perquè la pagesia vagi de mal borràs. Avesats a emprenyar-nos podem indignar-nos o seguir cap cots dient amén.

(publicat al 9 Nou)

1 comentario:

Joan Torres dijo...

Es important convertir-se en indignat, però encara ho es més arremangar-se i posar-se mans a la obra. Hi ha molta feina per fer. I som legió.