25.1.13

El vi d’Osona està de dol





El temps fa canviar la percepció que tenim de les coses. Avui, posem per cas, trobem natural i desitjable la recuperació de cultius que antany havien format part del nostre entorn. Aplaudim, fins i tot, l’empenta de gent jove que s’hi posa de nou a menar un hort, criar pollastres, fer formatge o cervesa artesana, tant se val. És en aquest sentit que tothom va quedar parat quan ara fa 15 anys, al 1998, va sortir a la llum la primera anyada, la del 1994, d’un vi produït a Osona.
Un bon dia, Enric Riera, un empresari barceloní del cristall fi, decideix convertir en realitat el somni de fer vi a casa seva, a la Masia Vila-rasa, a Taradell. Convençut de les similituds entre el clima d’Osona i el de la Borgonya francesa, planta Pinot negre, el raïm borguinyó per excel·lència i, en proporció menor, Merlot, una de les varietats essencials a les vinyes de Bordeus, al voltant de la masia, com ho fan als petits châteaux . En prou feines 2 hectàrees que a la verema del 2012 han donat uns 6000 quilos de raïm que un cop fermentat i criat 18 mesos en bótes de roure permetran elaborar a tot estirar 5000 botelles de vi que estaran per destapar passats un parell d’anys més. El vi és fruit de la terra i de la mà humana. D’homes perseverants, soferts i somniadors com ho era Enric Riera que aquest hivern ens ha deixat. L’anyada 2012 promet. L’assaborirem, alçant la millor copa,  en record teu, Enric. 

(publicat a El 9 Nou)

No hay comentarios: